Pagina's

maandag 21 mei 2012

Broedsels


In onze achtertuin heeft een merel in de klimroos tijdens onze vakantie een nestje gebouwd.
De merel zal wel gedacht hebben, hey hier is het lekker rustig!
Helaas voor de merel is het met onze thuiskomst wat minder rustig geworden.


Vanavond nog snel even een rondje Moer.
Bij de Koude-en Kaarspolder zitten een aantal visdiefjes te broeden. Hier een visdief in de vlucht.


Vanmiddag voor de roofvogelwerkgroep een buizerdnest beklommen.
Een hoge boom met een nest op ongeveer 25 meter hoogte. Er stond een lekker windje, dus al met al een mooie klim.
Maar niet voor niets, er zaten drie prachtige jonge buizerds in het nest.
Ze zaten nog volledig in het dons dus ze zijn ongeveer een week oud.


De eerste reactie van de jongen is wegduiken. Als je eventjes wacht komen steken ze al snel nieuwsgierig hun kopjes omhoog om eens te kijken wat voor vreemds ze nu weer in de boom zien hangen.


Vanmiddag ook nog een nest van een bruine kiekendief gevonden. De bruine kiekendief bouwt zijn nest vaak in het riet, maar een nest op een akker is ook geen uitzondering.
De bruine kiekendief is een grondbroeder, de nesten zijn dan vaak ook goed verstopt.
Daarom is het ook extra leuk als je een nest weet te vinden.


donderdag 17 mei 2012

Vlinders in Toscane

Afgelopen twee weken ben ik op vakantie geweest in Italië, Toscane was het gebied waar we zaten.
Een mooi huis, een wijnboerderij bovenop een heuvel. In de directe omgeving van het huis lagen twee velden braak. Op deze velden waren veel bloemen en planten te vinden.
Op een dag dat we er niet op uit gingen om de rijke cultuur van de streek te bewonderen ben ik er op uit gegaan om vogels te fotograferen.
Het liep iets anders....

Hee, wat fladdert daar voor grote vlinder. Eens kijken of ik die op de foto kan krijgen. En jawel hoor hij gaat even op een bloem zitten. Klik Klik Klik.... fladder fladder en de vlinder gaat er weer vandoor. En ja daar zit hij weer. Klik Klik en weg is tie weer. En zo ging dat een keer of wat. Uiteindelijk bleek deze foto het best gelukt.
Maar wat had ik nu eigenlijk op de foto gezet. Een koningspage! Een zeldzaamheid in Nederland, hij is in Nederland nog maar een keer of 50 gezien.

En daar zit een klein bruin vlindertje. Een aardbeivlinder blijkt later. Nou als ik een aardbei krijg die er zo uit ziet zou ik hem niet opeten.

Een flink geritsel, een paar grote sprongen en weg is de ree die in z'n middagdutje gestoord wordt door mijn gestruin. Het lukt nog wel om een paar foto's te maken. Hier is ook goed te zien wat voor rijke bloemenpracht er te zien was.

Het fladdert en heeft flinke vleugels, ook een vlinder dus. Dacht ik...
Blijkbaar is dit een gewone vlinderhaft, een vlieg die tot de netvleugeligen behoort.
Sorry gewone vlinderhaft, ik zag je voor een vlinder aan.

Een klein blauwig vlindertje, goed zo ga maar even zitten. Klik Klik en ja hoor die staat er ook weer op. Wat een mooi beestje! Een icarusblauwtje.

De blauwtjes vormen een hele tak van vlindersoorten, dit bruine vlindertje zou je er niet direct blauw noemen. Toch behoort hij wel tot de blauwtjes, heel simpel, het bruin blauwtje. Logisch toch?
Als je de onderkant van de vleugels bekijkt dan valt het kwartje, hij lijkt op het icarusblauwtje aan de onderkant maar de bovenkant is bruin, vandaar: bruin blauwtje

Deze citroenvlinder doet zijn naam eer aan. Hij is wel wat beschadigd aan de vleugels. 

Het hooibeestje, ik heb even hooi gezegd en ben weer doorgelopen.
Maar nu we het over hooi hebben, in Italië had ik niets geen last van hooikoorts terwijl de natuur daar zeker drie tot vier weken verder was dan in Nederland. Terug in Nederland is het eerste waar ik last van heb, hooikoorts.

In de boot op de terugreis vanuit Elba naar ons huisje hoorde ik opeens verbaasde uitroepen. Dus ik snel naar beneden vanaf het dek naar binnen. Bleek er een forse nachtvlinder op de raamstijl te zitten.
Natuurlijk even een foto, tis eigenlijk best een mooi beesie.
De walstropijlstaart bleek later.
De determinatie van de verschillende vlinders koste mij nogal moeite. Gelukkig ken ik iemand die er wat meer kennis van heeft dan ik en bereidwillig was me te helpen. Mijn dank voor de hulp!