Pagina's

dinsdag 17 april 2012

Grutto, rietgors en een zoekplaatje


Het mooie van grijs weer is dat warme kleuren er mooi uitkomen.
Bij dit mannetje torenvalk is dat goed te zien. Nadat ik een paar foto's maakte kwam er een kokmeeuw die vond dat de torenvalk weer lang genoeg geposeerd had en jaagde de torenvalk weg.

Een mannetje van de grutto heeft een donkerder verenkleed. In de Yerseke Moer schommelt het aantal broedparen van de grutto zo rond de 100. Een mooie populatie!

De grutto peurt met zijn snavel in het gras op zoek naar beestjes. Door de wat langere sluitertijd wordt de heen en weer gaande beweging van de kop mooi weergegeven.

Het vrouwtje van de grutto, het verenkleed is wat minder bont gekleurd. Zoals bij veel vogels is het vrouwtje minder fel gekleurd. Het vrouwtje broed namelijk in de meeste gevallen de eieren uit, dan is een goede schutkleur erg belangrijk om zo min mogelijk op te vallen voor nestrovers.

Een zoekplaatje tussen de meidoorns. De meidoorn krijgt eerst blad en gaat dan pas bloeien, de sleedoorn bloeit eerst waarna er bladvorming plaatsvindt. De struiken van de meidoorn en sleedoorn staan op de zoetere gedeeltes van de Yerseke Moer. In grote delen van de Yerseke Moer heerst er een zoutgehalte waar struiken als de meidoorn niet goed in gedijen.

De rietgors liet zich ook even zien, uiteraard in het riet.

Als laatste nog een kievit op één van de akkertjes die het Zeeuws Landschap nog op een manier beheerd zoals dat voor de tweede wereld oorlog gebruikelijk was. Dus extensieve landbouw, met als doel het behoud van soorten als de veldleeuwerik.
O ja, op het zoekplaatje staat een zingende blauwborst. :-)

1 opmerking: