Pagina's

dinsdag 27 maart 2012

Mist, kikkers en klimoefeningen.


Dit soort beelden waren afgelopen dagen bijna iedere ochtend te zien. Grondmist en de zon die de mist al snel op laat lossen.

Afgelopen zaterdag ben ik vroeg op stap gegaan. Het was gewoon druk in de Yerseke Moer met fotografen. En terecht, het was een schitterende ochtend. Leuk om m'n eerste zingende blauwborst weer gezien te hebben. Ik ben ook nog druk op zoek geweest naar de kleine plevier maar deze heb ik nog niet kunnen vinden.

De tureluurs beginnen ook steeds meer hun territoria in te nemen in de moer. Ik heb nog geen territorium gevechten gezien, maar dat zal niet lang meer duren. 


De meeste grutto's zijn al wel volop hun territorium aan het verdedigen. Deze grutto nam het er even van en gaf zijn verenpak een goede poetsbeurt.

Mocht mijn determinatie niet goed zijn dan hoor ik het graag, maar volgens mij zijn het heikikkers. Het kikkerde in ieder geval lekker tussen hun.
Heikikkerde en zijkikkerde, hij kikkerde op zij, horen wij niet op de hei? 
Wijkikkeren, en hei? Doe wij maar wei!

Klimmen en klauteren. Vorige week een middagje klimtechnieken geoefend, leerzaam!  Straks beginnen de controles weer van de nesten dan kunnen we het geleerde in de praktijk brengen.

Zie ik daar een boomklever?



dinsdag 20 maart 2012

Patrijzen, kleine zilverreiger en het grote hoefblad.

Het voorjaar is heeft weer een nieuwe stap gezet, officieel is vandaag de astronomische lente begonnen. De metereologische lente is al begonnen op 1 maart.
In de Yerseke Moer zijn de broedvogels ook al steeds actiever. 

Een kievit tussen de brandganzen. De kievitten zijn al begonnen met het leggen van eieren, terwijl de brandganzen steeds meer terug gaan naar hun broedgebieden. Op deze foto komen deze twee werelden samen.

Waar de graspiepers zich eerst nog rustig lieten horen, worden ze nu steeds actiever. Op sommige stukken zag ik vanochtend wel 10 graspiepers op 500 meter van elkaar. Het makkelijkst zijn de graspiepers te fotograferen als ze op één van de vele palen gaan zitten die de Yerseke Moer rijk is. Zelf vindt ik een graspieper in een natuurlijke omgeving veel mooier. Maar dat is dan ook weer een stukje moeilijker te fotograferen.




Dit jaar had ik ze nog niet gezien in de Yerseke Moer, ik weet zeker dat ze er al die tijd wel gezeten hebben. Maar ze zijn slim en laten zich niet makkelijk zien. Dit koppeltje wel, ze zaten in een sloot rand, ik vind ze gaaf! : Patrijzen.

In deze houding lijkt de kleine zilverreiger een stuk groter. Het verenpak werd met grote precisie een onderhoudsbeurt gegeven. 

Het grote hoefblad heeft al vroeg in het jaar schitterende bloemen, de bladeren komen pas later boven de grond en worden een stuk groter dan de bloemen. 

In een berm staat een hele groep met bloeiende bloemen van het grote hoefblad. Door tussen de planten te gaan liggen krijg je een mooie wazige omlijsting.


donderdag 15 maart 2012

Stelletje schreeuwers

17,7°C was vandaag de hoogst gemeten temperatuur in Wilhelminadorp. Dit officiële weerstation ligt het dichtst bij Yerseke. Nou dat was te merken dat het zo een lekker temperatuurtje was. In m'n korte mouwtjes ben ik een rondje gaan doen langs de Koude-en Kaarspolder. Een inlaag vlak bij Yerseke.

Honderden rotganzen, een tiental kluten, de nodige paartjes slobeenden....

...En een groep van ongeveer 40 grutto's, gisteren waren het er nog ongeveer 50. Misschien dat de grutto's toch steeds meer naar hun broedgebied, de Yerseke Moer gaan. Maar mijn doel was niet de grutto, mijn doel waren een stelletje schreeuwers...

Kokmeeuwen, niet zomaar een paar maar een hele kolonie.

In deze kolonie bakenen de paartjes kokmeeuwen hun eigen gebiedje af, en als er een kokmeeuw even niet doet wat je wil dan ga je er toch even lekker achteraan.

En nee niet stilletjes, maar onder het slaken van grote schreeuwen. En toch heb ik er van genoten, als je langer luistert is zelfs het gekrijs van een kolonie kokmeeuwen muziek...

maandag 12 maart 2012

Roodborsttapuit, kolgans en graspieper

Hé! Wat zien we daar!
Jawel een roodborsttapuit.
Via vogelaars had ik gehoord dat de roodborsttapuit al weer in de Yerseke Moer gezien was. Met deze informatie in mijn achterhoofd ben ik een rondje gaan doen door de Moer. 

En jawel na een poosje zoeken had ik ze gevonden. Een paartje roodborsttapuiten.

De roodborsttapuit speurt vanuit een hoger gelegen standpunt over de grond naar insecten. Zodra ze een insect zien, vliegen ze er op af en eten het insect op.

1,5 uur heb ik op de grond gelegen om de roodborsttapuiten te fotograferen. Vanaf deze plaats had ik ook een mooi zicht op grazende ganzen. Zo af en toe vloog er een groep op, om een stukje verder weer neer te strijken.
Hier zes kolganzen, de kolganzen zonder vlekken zijn jonge kolganzen.

In hetzelfde struikje waar de roodborsttapuit ging zitten kwamen tussendoor ook nog twee graspiepers een kijkje nemen.
De graspieper is in de Yerseke Moer een vrij algemene vogel. De graspieper heeft nog sterker dan de roodborsttapuit de neiging om op paaltjes en prikkeldraad te gaan zitten. Deze graspieper maakte uitzondering op de regel.




vrijdag 9 maart 2012

Van grijs naar zonnig

Afgelopen dinsdag en donderdagochtend er nog op uit geweest, dinsdag was het grijs, donderdag zonnig. Aan de foto's is dit goed te zien.

Ik hoorde opgewonden gepiep en zag een vogeltje druk heen en weer rennen, een kwikstaart. Leuke vogeltjes, lekker bewegelijk, deze vogeltjes jagen al rennend op insecten. Je ziet de speurende blik.
Thuis het vogelboek er even op nageslagen om te kijken om welke kwikstaart dit is: De witte kwikstaart. 

3 Watersnippen en een tureluur bij elkaar, de achterste twee watersnippen gingen helemaal rechtop staan en stonden met hun snavels tegen elkaar aan te wrijven, misschien een vorm van balts of gewoon rivaliteit?

Slecht nieuws voor de hooikoortspatiënten, de els staat volop in de bloei! Dat levert dan wel weer mooie foto's op in combinatie met tegenlicht. De els heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen, op deze foto zijn beide te zien.
De gele slierten zijn de mannelijke bloemen (in bloei), de bruine proppen zijn de vrouwelijke bloemen (uitgebloeid).

Elzen zijn interessant voor bepaalde vogelsoorten. Zo zie je vaak puttertjes, koolmezen, pimpelmezen en vinken in elzen op zoek naar voedsel.
Hier een pimpelmees die recht boven mij eventjes naar beneden keek wat voor rare snuiter daar nu weer stond.

Op het water van de Zwaakse weel zaten verschillende grauwe ganzen en grote canadese ganzen. Door op mijn buik te gaan liggen langs het water zagen de ganzen mij niet en kon ik vanuit een mooi standpunt foto's maken. Hier twee landende grauwe ganzen.
Voorjaar, daar horen de nodige ruzies bij! Hier twee grauwe ganzen aan het bakkeleien.


vrijdag 2 maart 2012

Grijs: Saai?


Het was een grijze en mistige dag. Niet direct weer waarbij je aan mooie foto's maken denkt.
Toch zijn m'n broer en ik er gewoon op uit gegaan. Eerst bij het spuikanaal gekeken, op afstand zaten verschillende eendensoorten zoals pijlstaart,krakeend en bergeend. Daarna zijn we doorgereden richting de spuikom, we zijn er niet aangekomen want op de reis er naar toe zagen we twee blauwe kiekendieven (vrouwkleed) jagen. Helaas... geen foto's.

Op een dijk met takkenafval van pas gekapte bomen zat een gemengde groep van rietgorzen en graspiepers. Op de achtergrond hoorden we zingende veldleeuweriken en de graspieper liet zijn zang ook nog even horen.

Na de middag nog even door de Moer. Altijd mooi!
O ja, ook nog even de roodhalsgans tussen een groep brandganzen in de moer gespot! Leuk,leuk.


Deze Grote Canadese gans ging op de vleugels. Het water was spiegelglad, stil en om ons heen was het grijs.

Een groep van 280 brandganzen, (ja ik heb ze stuk voor stuk geteld!) vliegt op om op een andere plaats te gaan fourageren. De skyline van Yerseke en de struik op de voorgrond zorgt ervoor dat het beeld compleet is.
Opeens gesnater en vleugelgeklap, een paartje wilde eenden vloog op en een derde wilde eend kwam ook nog even om het hoekje kijken. :-)

Oei die zit daar mooi te zijn! Dankzij het grijze weer zijn er bijna geen schaduwen, dat zorgt voor mooie beelden.

Zo af en toe vloog er een groep van honderden spreeuwen op uit de Yerseke Moer, ik wilde graag een landschapsfoto met de spreeuwen als onderwerp maar dat lukte helaas niet. Volgende keer beter misschien?