Pagina's

vrijdag 20 juli 2012

Kneuterig

Kneuterig is een synoniem voor gezellig, knus maar ook voor sfeervol en ongedwongen. Allemaal woorden die passen bij de sfeer in de Yerseke Moer. 
Kijk maar....
Deze kneu zit op zijn uitkijkpunt het landschap te overzien. Op de achtergrond zijn wat kievitten te zien als zwarte vlekken. Het mooie van veel vogels is dat ze hun naam eer aan doen. Zo ook deze kneu, wat kunnen ze toch gezellig kneuterig zingen.

Het was een mooie avond, zonnige momenten afgewisseld met buienluchten. Ik ben zelfs nog even nat geregend die avond. Maar het betere weer komt er aan, tenminste als je van warmte houd natuurlijk.

Deze foto is vanaf bijna dezelfde locatie in de Yerseke Moer gemaakt als de vorige foto. Ik ben een meter of tien het net gemaaide hooiland in gelopen om deze foto te maken.
In de Yerseke Moer wordt er een uitgekiend beheer gevoerd om de flora en fauna zo optimaal mogelijk te laten floreren. Zo wordt er gemaaid en gehooid maar ook begraasd door paarden of koeien. Of er wordt niets gedaan.
Dit beheer wordt per perceel afgestemd. Dat dit beheer succes heeft bewijst de weidevogelstand in de Yerseke Moer. In tegenstelling tot het landelijke beeld groeit de hoeveelheid weidevogels in de Yerseke Moer.
Maar de meest weidevogels zijn hem al gevlogen, daarom is het afgemaaide gras wel typerend voor het seizoen.

Bij het beheer horen ook koeien, en ja dat kan ook mooie plaatjes opleveren.
Hier drinkt de rechtse koe net wat uit de 'leiding' zo worden de brede watergangen genoemd die de Yerseke Moer doorkruisen. In de dertiger jaren zijn deze leidingen met de hand uitgegraven in het kader van de werkverschaffing vanwege de grote crisis in die tijd. Dan hebben we het nu wel eens over de crisis... 


Ook vlinders horen bij de Yerseke Moer, ik zie ze niet zo vaak maar ze zijn er zeker wel.
Wat dit voor vlinder is moet ik nog eens uitzoeken, is het een dikkopje? Maar misschien weet één van de lezers het wel. Laat maar een reactie achter, altijd leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten