Pagina's

vrijdag 29 juni 2012

Bruut! of broos? Roofvogels.

Het is een omstreden iets, nestfotografie.
De discussie kent twee kampen.
De voorstanders zeggen, doen! Het is goed om mensen bij de natuur te betrekken en te laten meekijken, dit verhoogt de goodwill en het draagvlak voor natuurbescherming. Dit laten meekijken gebeurt dan ook volop via webcams bij diverse broedvogels.
De tegenstanders zeggen, niet doen! Het belang van de vogel staat voorop, vogels hebben het al zwaar genoeg in de natuur dus laten we het de vogels niet nog moeilijker maken door wat voor vorm van verstoring dan ook. Roofvogelvervolging is dan ook het schrikbeeld van de tegenstanders.
Juist in een blog als dit is er ruimte om foto's te laten zien met het bijbehorende verhaal. Dat is dan ook mijn visie op nestfotografie. Nestfotografie kan, maar alleen in een passende context.

Een mooi sperwerjong zittend op de grond, wachtend om geringd te worden. Dit is een vrouwtje bleek uit de metingen.
Een heel ander soort foto van bijna hetzelfde moment als voorgaande foto. Hier is het doel van de foto ook duidelijk anders. Waar het in voorgaande foto gaat om de schoonheid en teerheid te laten zien gaat het in deze foto om educatie.
Op de voorgrond een ruiveer van een sperwer afkomstig uit de staart. Daarnaast ligt een niet uitgekomen ei van een sperwer. Op de achtergrond twee dames sperwer van ongeveer 20 dagen oud.

Dit zijn twee sperwerjongen die net een paar dagen jonger zijn. Het zijn een mannetje en een vrouwtje, zo van de foto is niet te zien dat de achterste het mannetje is.

De havik is ook een sperwerachtige, dit is duidelijk te merken aan de poten. Bij havik en sperwer geldt dat het vrouwtje de dikste poten heeft. De vrouwtjes zijn dan ook duidelijk groter in beide gevallen.
Als iemand denkt, hey dat is leuk die jonge roofvogels, dat zou ik ook wel eens willen zien. Nou ik kan je vertellen dat dit niet zo eenvoudig is. De meeste nesten zitten tussen de 10 en 25 meter hoog in een boom en zijn vaak lastig te vinden. Zonder een speciale klimuitrusting zijn deze nesten niet te bezoeken. Daarom laat ik in dit blog het één en ander zien van mijn belevenissen zodat jullie toch mee kunnen genieten.

Dit is een gewaagde foto, op de foto staan drie jonge bruine kiekendieven. Kiekendieven zijn in tegenstelling tot de meeste roofvogels, grondbroeders. Erg kwetsbaar voor menselijk bezoek dus! Maar bruine kiekendieven zijn meesters in het verstoppen van hun nest.
Zo zien dus jonge bruine kiekendieven er heel bruut uit maar zijn ze in werkelijkheid behoorlijk broos.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Izak,

  Een gevoelig onderwerp inderdaad. Maar ik mag toch aannemen dat je deze foto's genomen hebt tijdens een ringactie of iets dergelijks. In dat geval zou ik daar persoonlijk niets op tegen hebben. Verder vind ik nestfotografie alleen juist zo lang er geen verstoring door plaats vindt. De meningen zullen wel verschillen. Interessante foto's!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal eens met Robert.
  Erg leuk overigens om dit zo van dichtbij te zien.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Izak,
  zeer mooie foto's van het kweken van vogels je hier hebt ingesteld, een
  perfecte reeks beelden met een goede uitleg ..
  Kijk weer over
  Groeten Frank

  Hallo Izak,
  sehr schöne Bilder von der Vogelbrut hast du hier eingestellt, eine
  perfekte Bilderserie mit einen guten Erklärung..
  Schaue mal wieder vorbei
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen